Reizen we binnenkort allemaal door de Metaverse via virtual reality brillen? En wat is Wat is metaverse crypto? Dit virtuele universum vertegenwoordigt een idee dat de potentie heeft om ons leven fundamenteel te veranderen. Voorstanders geloven dat we aan de vooravond staan van een culturele verschuiving op het internet. Deze verandering bestaat uit een mix van virtuele realiteit, kunstmatige intelligentie, cryptocurrency en economie. Maar zal deze samensmelting van de digitale en de fysieke wereld opleveren wat het belooft?
De term metaverse komt uit de sciencefictionroman “Snow Crash” van Neal Stephenson. Al in 1992 beschreef de auteur een collectieve virtuele wereld die versmolt met de echte wereld en waarin individuen zich als digitale avatars konden bewegen. Hiermee was Neal Stephenson zijn tijd ver vooruit. Intussen zijn bedrijven en particulieren al lang bezig om dit virtuele universum in onze fysieke wereld te brengen.
De afgelopen maanden hebben we bijvoorbeeld de ene na de andere beroemdheid zien aankondigen dat hij investeert in de Metaverse. Onder hen Gary Vaynerchuck, Snoop Dogg, Johnny Depp, Eminem, Logan & Jake Paul, Jay Z, Paris Hilton en Jimmy Fallon. Deze investeerden voornamelijk in NFT-profielen zoals de Bored Apes of virtuele landen zoals Sandbox of NFT Worlds.
Wat is metaverse crypto?
Metaverse cryptocurrencies zijn cryptoprojecten die zelf een metaverse ontwikkelen. Omdat er naar alle waarschijnlijkheid niet slechts één metaversum zal zijn, maar vele verschillende die op verschillende manieren met elkaar kunnen worden verbonden. Talrijke metaverse en gaming tokens zijn gebaseerd op de Ethereum blockchain – zoals MANA, SAND en ENJ. Als de corresponderende projecten het goed doen, drijft dit ook Ethereum omhoog.
Dit zijn enkele metaverse crypto’s met veel potentie:
Op de vraag wat is Metaverse crypto hebben we kort antwoord gegeven. Bekijk hier enkele crypto coins die potentie hebben.
- Lucky Block: Beste Metaverse token met gaming focus.
- DeFi munt: Toonaangevende DeFi token met sterk opwaarts potentieel
- Decentraland: het populaire Metaverse spel voor 2022
- Ethereum: Toonaangevende blockchain voor de beste Metaverse tokens
- ApeCoin: Metaverse cryptocurrency voor het Ape ecosysteem
- Enjin Coin: Metaverse token met sterk opwaarts potentieel
- WAX: Metaverse cryptocurrency voor gedecentraliseerde handel in virtuele activa
- CEEK VR: beste Metaverse-token voor concerten en live streaming
- Illuvium: Metamunt voor in-game activa
- Shiba Inu: Meme munt wordt metaverse token
- Alien Worlds: spannende metaverse munt met play-to-earning-aanpak
De Metaverse en Blockchain, Cryptocurrencies en NFTs.
Hoewel cryptoprojecten niet de enige spelers zijn in de metaverse, zouden NFT’s (kort voor Non Fungible Token) en cryptocurrencies een centrale rol spelen. Soms zijn er projecten waarbij werk op afstand wordt gemaakt, virtuele kunst, avatars en profielfoto’s, digitale mode, spelletjes en digitale eigendommen.
Het verschil tussen crypto- of Web3-projecten en traditionele bedrijven ligt vooral in het gebruik van blockchain-technologie en het gedecentraliseerde karakter ervan. Terwijl traditionele bedrijven achter gesloten deuren werken en een gecentraliseerde structuur hebben, zijn blockchain-projecten vaak open source en gedecentraliseerd.
Open source betekent dat bedrijven hun broncode openbaar maken. Hierdoor kunnen andere projecten of personen erop voortbouwen, en lijken bevindingen of vorderingen in de technologie op een openbaar goed.
Deze multinationals zetten de stap naar de Metaverse
Waarschijnlijk het bekendste social media-platform veranderde zijn naam van Facebook in Meta Platforms. CEO Mark Zuckerberg was dus een van de eersten die het potentieel van de Metaverse onderkende. In 2014 kocht het Oculus op, misschien wel de grootste fabrikant van virtuele brillen. Meta omvat een uitgestrekte, interactieve onlinewereld die hele digitale samenlevingen en economieën omvat. Een belangrijk punt van kritiek is het agressieve privacybeleid en de centralisatie van Facebook, die in schril contrast staan met de cyberpunkfilosofie.
Nike
Modegigant Nike kondigde in december 2021 aan dat het het binnenlandse cryptobedrijf RTFKT opkoopt. Deze maken digitale verzamelobjecten zoals sneakers, avatars en huisobjecten. Ongetwijfeld de grootste en bekendste NFT drop van het bedrijf heet RTFKT Clonex. RTFKT Clonex zijn digitale avatars. Eigenaars van deze avatars krijgen geleidelijk meer airdrops. De laatste van deze druppels werd MNLTH genoemd. Tot nu toe is er niet meer over bekend dan dat het een loot box is met een Nike logo.
Adidas
Enige tijd geleden kondigde Adidas via sociale media aan dat het een Bored Ape had overgenomen. Kort daarna kondigden ze hun samenwerking aan met Pixelvault en Punks Comic. De eerste NFT dropping van Adidas heette “Into the Metaverse” en was een samenwerking tussen Adidas, BAYC, Pixelvault en Punks Comic.
Disney
De multinationale entertainmentgigant patenteerde de technologie voor een Metaverse themapark in december 2021. Deze technologie maakt interactieve attracties mogelijk die bezoekers via mobiele telefoons opvangen en gepersonaliseerde 3D-effecten projecteren op nabijgelegen fysieke ruimtes, muren en voorwerpen in het park.
Nvidia
De fabrikant van de grafische kaart werkt momenteel aan “Omniverse”. Eenvoudig gezegd is dit een platform om 3D-werelden te verbinden tot een gedeeld virtueel universum. Op dit moment is de softwarestack beschikbaar voor enterprise-klanten en begint bij een jaarlijks bedrag van 9000 US dollar.
Wordt de overstap naar de Metaverse eenvoudig?
Daarnaast experimenteren andere grote bedrijven ook in Metaverse. Aangezien we ons nog in de beginfase van deze trend bevinden, kan je tot nu toe alleen maar fantaseren over het eindproduct.
Hoewel de jonge technologie momenteel een enorme opleving doormaakt, zijn er nog enkele hindernissen die de verwezenlijking van de Metaverse in de weg staan. Het is bijvoorbeeld de vraag of onze huidige hardware voldoende rekenkracht kan opbrengen om de toekomstige virtuele wereld tot stand te brengen. Ook beperkingen van de internet- en streamingsnelheid zijn meer dan reëel.
Waarschijnlijk is de grootste weerstand echter die tussen de open-source- en de closed-sourcefilosofie. Terwijl bedrijven als Facebook hun agressieve privacybeleid willen meenemen naar de metaverse, hechten de meeste blockchainprojecten waarde aan privacy en eigendom van iemands gegevens. Alleen de toekomst kan uitwijzen wat uiteindelijk de overhand zal krijgen.
Lees ook eens over de Holo crypto en wat het precies is.