Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/hoewordi/domains/hoewordikfinancieelonafhankelijk.nl/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 243
Hoe maak en verkoop je een NFT zelf?
Selecteer een pagina

NFT’s zijn bedoeld om de eigendom van zowel digitale als materiële goederen veilig te stellen. Kunstenaars kunnen hun werken dus rechtstreeks wereldwijd aanbieden. Zo kunnen zij veilinghuizen en galeriehouders omzeilen die kopers een premie op de veilingprijs aanrekenen. Maar hoe maak en verkoop je een NFT zelf? We leggen het uit in dit artikel.

Bovendien kunnen makers van NFT’s profiteren van wederverkoop. In dat geval programmeren ontwerpers automatische royalty’s in de blockchain van hun creaties. Als de NFT wordt doorverkocht, ontvangt de kunstenaar automatisch een percentage van de verkoopprijs.

Zelf NFT maken en verkopen: Wat zijn de vereisten?

Iedereen kan een NFT maken, je hoeft geen reputatie als kunstenaar te hebben. Voorwaarde is dat je in het bezit bent van de eigendomsrechten van het kunstwerk dat je wilt verkopen in de vorm van een NFT.

Je hebt ook een cryptowallet en wat coins nodig om vergoedingen te betalen en uiteindelijk cryptocurrencies te ontvangen als betaling wanneer de NFT wordt verkocht. Aangezien de meeste NFT’s gebaseerd zijn op de Ethereum blockchain (net zoals veel nieuwe crypto coins in de Metaverse), is het aan te raden Ether te kopen.

 

Aanbieders en handelsplatformen: Waar kan men NFT’s verkopen?

Iedereen die niet-fungibele tokens wil verkopen, moet toegang hebben tot een overeenkomstig platform. Tot de bekendste en meest gebruiksvriendelijke handelsplatformen waar u NFT’s kunt verkopen behoren:

  • Opensea
  • Rarible
  • Mintable
  • Super Rare

In tegenstelling tot de andere NFT-marktplaatsen, kan niet zomaar iedereen NFT’s aanbieden op Super Rare. Hier moeten artiesten solliciteren. Een jury beslist welke artiesten op de witte lijst komen.

 

 

Kosten en vergoedingen: Kunnen NFT’s gratis worden gemaakt?

een nft zelf maken en verkopen

Kunstenaars moeten zich ook van tevoren informeren over de kosten en vergoedingen. De vergoedingen verschillen van platform tot platform. Op veel marktplaatsen kunnen nu gratis NFT’s worden aangemaakt. Opensea is een van hen. Het aanbod en de concurrentie op het platform zijn dan ook groot. Tegelijkertijd bereiken de NFT’s ook daar een breed publiek.


Het is waar dat er geen vergoeding wordt gevraagd voor het creëren van de NFT. Maar als de NFT wordt verkocht, rekent de onderneming een servicevergoeding aan van 2,5 procent van de verkoopprijs.

De reden: in plaats van gegevens onmiddellijk na de creatie op de blockchain op te slaan, worden NFT’s geslagen wanneer ze worden gekocht. Dit proces wordt ook wel “slaan” genoemd. De koper betaalt dus de gasprijs op het ogenblik van de aankoop van de NFT.