Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/hoewordi/domains/hoewordikfinancieelonafhankelijk.nl/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 243
Je FIRE-doelbedrag, wanneer begint jouw leven in VRIJHEID?! - Hoe Word Ik Financieel Onafhankelijk
Selecteer een pagina

Je FIRE-doelbedrag, wanneer begint jouw leven in VRIJHEID?! (vormjevrijheid.nl)

 

 

Hoeveel moet je sparen om te kunnen stoppen met werken? Oftewel: Wanneer ben je FIRE?! 

 

Een belangrijke vraag als je eenmaal besmet bent met het FIRE-virus: wanneer heb je nou genoeg om te kunnen stoppen met werken? Met andere woorden: wat wordt jouw FIRE-DOELBEDRAG?! In deze blog lees je het antwoord op deze vraag PLUS ik deel met jou een short-cut! 

 

De officiële FIRE-methode voor het berekenen van je FIRE-doelbedrag gaat als volgt: 

Je berekent je jaarlijkse uitgaven en je doet dit keer 25.

De FIRE-beweging gaat uit van de 4% regel. Er is gebruik gemaakt van verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat je kunt rondkomen van je rendement als jouw vermogen je jaarlijks 4% rente oplevert. 

 

Als je op mij lijkt, dan ben je na het lezen van het bovenstaande stukje tekst al bijna afgehaakt. 

Ik ga toch nog even een poging wagen om het wat duidelijker te maken. Ik stel mezelf als voorbeeld. 

 

Mijn doel: op mijn 50ste ‘FIRE’ hebben bereikt. 

Mijn gemiddelde uitgaven per maand: 1800 euro 

Mijn jaarlijkse uitgaven: 21.600 euro 

 

21.600 x 25 = 540.000 euro 

 

540.000 is dus mijn FIRE-doelbedrag. Als mijn investeringen mij dan jaarlijks 4% zouden opleveren dan zou ik in principe voldoende hebben om daarmee mijn jaarlijkse kosten te dekken. 

 

Best nog wel een bedrag he?! 

 

Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar voorlopig moet mijn leven in vrijheid nog even op zich wachten. Zoals jullie misschien inmiddels in de gaten hebben, gaat het bereiken van FIRE niet over geld. Het gaat over de vraag waar jij je kostbare tijd op aarde aan wilt besteden. Is dat werken? Prima! Maar laat dit dan een bewuste keuze zijn. Laat het leven jou niet leven, maar kies zelf! 

 

Is jouw conclusie na bovenstaand stukje dat jij het liefst zo snel mogelijk wilt leven in vrijheid? 

Dan is er gelukkig een short-cut! Inmiddels is de wereld zo klein geworden, dat jij je misschien wel meer een wereldburger voelt en niet alleen een Nederlander. In dat geval, zijn er een aantal best wel mooie landen waar je naartoe kunt gaan. Daar kun je dan heerlijk genieten van een leven in vrijheid! 

Hieronder een lijstje landen waar het levensonderhoud een stuk lager ligt dan in Nederland:

 

  • Costa Rica 

  • Vietnam 

  • Zuid-Afrika 

  • Ecuador 

  • Maleisie 

  • Mexico

  • Indonesie

  • Bulgarije 

Op internet worden bovenstaande landen genoemd als landen met de laagste kosten voor je levensonderhoud. Maar de auteur van ‘Fuck you money tot FIRE’ schreef dat hij zijn boeltje had opgepakt en met zijn gespaarde 80.000 euro een heel comfortabel leven leidde met zijn vrouw in India.